Questions

105+ Brain-Teasing Math Trivia Questions and Answers

Are you a math enthusiast looking for a fun and challenging way to test your knowledge? Look no further! We’ve covered some easy, hard, tricky, and fun math trivia questions and answers for you. 

If you love to challenge your brain with math puzzles, riddles, and fun facts, you’ve come to the right place. Here, we’ll take you on a journey through the fascinating world of numbers, shapes, and patterns, and test your knowledge with a variety of math-related questions.

From elementary arithmetic to complex calculus, we’ve got something for everyone. Whether you’re a student looking to sharpen your math skills or an adult seeking to exercise your brain, our Math trivia questions and answers will provide you with an entertaining and educational experience.

So, Get ready for some brain-teasing math trivia that will test your knowledge and push your limits. Let the math fun begin!

Easy Math Trivia Questions & Answers for Kids

1. In logical argument and mathematical proof, a symbol consisting of three dots placed to form an upright triangle is used to represent which word? 

Answer: Therefore.

2. Which is the only prime number that doesn’t have the letter ‘e’? 

Answer: 2

3. What Does The Square Root Of 144 Equal? 

Answer: 12

4. What Comes After A Million, Billion And Trillion? 

Answer: Quadrillion.

5. What is the result of 15 divided by 3? 

Answer: 5

6. How many sides does a heptagon have? 

Answer: 7

7. What is the value of “3 + 8 x 2” using BODMAS? 

Answer: 9

8. What is the Number system with the base of 2 called?

Answer:  Binary.

9. What is the formula for calculating Pythagoras theorem? 

Answer: a² + b² = c².

10. What is the perimeter of a rectangle with sides of length 5 cm and 8 cm?

Answer: 26 cm.

11. What is 3 x 3 + 3? 

Answer: 12

Next: Football Trivia Questions and Answers

Tricky Math Trivia Questions and Answers

12. What is the next number in this sequence of triangular numbers: 1, 3, 6, 10, 15, 21, 28, 36…..?

Answer: 45

13. In “The Martian,” a stranded Mark Watney communicates with NASA using what base 16 numeral system? 

Answer: Hexadecimal.

14. What mathematical term refers to hard deposits of mineralized material that adhere to a tooth’s crowns or roots? 

Answer: Calculus.

15. Which is the only number that is twice the sum of its digits? 

Answer: 18

16. What mathematical theory explains the randomness of nature? 

Answer: The Butterfly Effect.

17. What is the smallest prime number greater than 20? 

Answer: 23

18. What is the sum of the angles in a triangle? 

Answer: 180

19. What is the cube root of 125? 

Answer: 5

20. How Many Equal Sides Does An Icosahedron Have? 

Answer: 20

21. What is the value of pi to 3 decimal places? 

Answer: 3.142

22. What is the equation of a line that passes through the points (2, 3) and (4, 5)? 

y = x + 1

23. What is the name for a polygon with 10 sides? 

Answer: Decagon.

24. What is the name for a number that can be divided by only 1 and itself? 

Answer: Prime number.

25. What is the largest prime number less than 100? 

Answer: 97

26. What is the sum of the angles in a square? 

Answer: 360 degrees.

27. What is the name for a number that is the sum of its digits multiplied by powers of 10? 

Answer: Armstrong number.

28. What is the sum of the first seven prime numbers? 

Answer: 28.

29. What is the area of a circle with a radius of 3? 

Answer: 28.27 square units.

30. What is the value of x in the equation y = x + 5 if y = 11?

Answer: 6

31. What is the longest side of a right triangle called? 

Answer: Hypotenuse.

32. What is the probability of rolling 6 on a six-sided die? 

Answer: 1/6

33. How many sides does a pentagon have? 

Answer: 5

Next: Best 90s Trivia Questions and Answers

Hard Math Trivia Questions and Answer s

34. In degrees, what is the measure of the interior angle of one vertex of a regular dodecagon? 

Answer: 150 degrees.

35. What is 111111111 x 111111111? 

Answer: 12345678987654321

36. Is -2 Is An Integer? True or False? 

Answer: True.

37. What is the only number that has the same number of letters as its meaning? 

Answer: 4

38. What number doesn’t have its own Roman numeral? 

Answer: 0

39. What is the value of log10(1000)? 

Answer: 1000

40. What is the value of the expression (2 + 3)² – (4 – 1)³ using BODMAS? 

Answer: -2

41. What is the formula for calculating the volume of a sphere? 

Answer: Volume = 4/3πr³

42. What is the formula for calculating the area of a triangle? 

Answer: 1/2 base x height

43. What is the cube root of 343? 

Answer: 7.

44. What is the volume of a cylinder with a radius of 3 cm and a height of 6 cm? 

Answer: 169.884 cm^3

45. When is Pi Day celebrated? 

Answer: 14 March

46. How many sides does an “enneadecagon” have? 

Answer: 19

47. What does the term ‘crore’ mean? 

Answer: Ten Million.

48. What do you call the two consecutive primes that differ by two? 

Answer: Twin Primes.

49. What is the solution to the equation 3x – 2y = 8? 

Answer: x = 6 and y = 2.

50. What is the average of the numbers 6, 8, and 10? 

Answer: 8

51. What is the formula for calculating the slope of a line? 

Answer: y = mx + b (where m represents the slope)

Fun Math Trivia Questions and Answers

52. First built by English mathematician Charles Babbage in 1822, what electronic object was named Time Magazine’s “Man of The Year” in 1982? 

Answer: The computer.

53. How Many Sides Does A Nonagon Have? 

Answer: 9.

54. Is Pi a rational or irrational number? 

Answer: PI is an irrational number.

55. What is the value of 4 + 4 x 4 – 4 ÷ 4, using BODMAS? 

Answer: 19

56. What is the only number that is both a square and a cube? 

Answer: 1

57. What was the original name for the number 0? 

Answer: Cipher

58. What is 20 to the power of 0? 

Answer: 1

59. What does the Ancient Greek term calculus mean? 

Answer: Pebbles

60. What is the world’s biggest known number? 

Answer: Googolplex

61. What does the acronym I.Q. stands for? 

Answer: Intelligence Quotient

62. What geometric form does not have any vertices? 

Answer: Circle or Sphere

63. What is the sum of the first nine prime numbers? 

Answer: 100

64. What is the value of “pi” (π) to 10 decimal places? 

Answer: 3.1415926535

65. What is the area of a rectangle with a length of 10 centimeters and a width of 5 centimeters? 

Answer: 50 cm2.

66. What is the equation for the line of best fit for the following data points (2,4), (4,6), (6,8), and (8,10)? 

Answer: y = 2x + 2.

67. What type of triangle has three equal sides? 

Answer: Equilateral triangle.

68. What do you call the circles with the same center? 

Answer: Concentric.

69. What is the largest known prime number as of 2023? 

Answer: 2^(82,589,933)-1

70. What is the mathematical name for a shape with eight sides? 

Answer: Octagon.

71. What is the only number that is the same when multiplied by itself? 

Answer: 1

Interesting Math-Science Questions

72. A teaspoon of what “N” type of star would weigh six billion tons? It is the collapsed core of a massive supergiant star. 

Answer: Neutron Star.

73. Which Indian Astronomer discovered zero around 600 A.D? Answer Brahmagupta discovered zero. 

Answer: Brahmagupta discovered zero.

74. How many days are there in one leap year? 

Answer: 86,400

75. How many times can a sheet of paper be folded in half? 

Answer: Seven.

76. Who invented the concept of gravity? 

Answer: Sir Isaac Newton.

77. What is the formula for calculating work? 

Answer: W = F X D

78. What is the name for the branch of science that deals with the study of the universe beyond the Earth’s atmosphere? 

Answer: Astronomy.

79. What is the formula for calculating kinetic energy? 

Answer: KE = 1/2mv^2

80. What is the speed of light in a vacuum? 

Answer: 299,792,458 meters per second.

81. What is the formula for calculating density? 

Answer: D = Mass / Density

82. What is the name of the force that opposes motion between two surfaces that are in contact? 

Answer: Friction.

83. What is the formula for calculating the speed of an object? 

Answer: Speed = Distance / Time

84. What is the formula for calculating the volume of a cube? 

Answer: V = a³

85. What is the differential of x²? 

Answer: 2x

86. What is the name for the branch of science that deals with the study of living organisms and their interactions with each other and their environment? 

Answer: Biology

87. What is the formula for calculating the force of gravity between two objects? 

Answer: F = G(m1xm2)/d^2

88. What is the name of the force that causes objects to fall to the ground? 

Answer: Gravity

89. What is the name for the branch of science that deals with the study of matter and energy and their interactions? 

Answer: Physics

90. What is the name for the branch of mathematics that deals with the study of shapes, sizes, and positions of objects in space? 

Answer: Geometry

91. What is the name for the branch of mathematics that deals with the relationships between the sides and angles of triangles? 

Answer: Trigonometry

92. What is the answer of 65-43? 

Answer:22

Test Your Knowledge with Simple Math Calculation Questions & Answer

93. What is the answer to 81/9? 

Answer: 9

94. What is the value of 9 ÷ 3 x 2? 

Answer: 6

95. What is the sum of 8, 13 and 6? 

Answer: 27

96. What is the result of 4 multiplied by 8 divided by 2? 

Answer: 16

97. If a – b = 6 and a x b = 30, what is b? 

Answer: 5

98. What is the result of 6 divided by 3 multiplied by 5? 

Answer: 10

99. What is the sum of 1,2,3,4,5,6,7,8,9 and 10? 

Answer: 55

100. What is the result of the expression 2 + 4 x 5? 

Answer: 22

101. if a container holds 1,000 liters of water and is being drained at a rate of 10 liters per minute, how long will it take to empty the container completely? 

Answer: 100 Minutes.

102. What is the value of 7 + 8 x 2 – 3 when using BODMAS? 

Answer: 20

103. What is the value of 4^3 (exponentiation)? 

Answer: 4^3 = 4 x 4 x 4 = 64

104. What is the value of (5 + 6) x (8 – 3)? 

Answer: 55

105. What is the value of “(10 + 20) x 5 ÷ 10 – 8” using BODMAS? 

Answer: 7

106. If a rectangle has a length of 10 meters and a width of 5 meters, what is the area of the rectangle

Answer: 50 square meters.

107. If a rectangle has a length of 12 units and a width of 6 units, what is its perimeter? 

Answer: 36 units.

108. If a circle has a radius of 5 units, what is its area? 

Answer: 78.54 square units.

109. If a tank contains 400 liters of water and 20% of it leaks out, how much water remains in the tank? 

Answer: 320 liters.

110. If a circle has a radius of 5 cm, what is its area? 

Answer: 78.5 cm²

111. Question: If a box has dimensions of 8 cm x 10 cm x 12 cm, what is its volume? 

Answer: 960 cm³

Did you Enjoy our Math Trivia Questions & Answers?

We hope you enjoyed our math trivia questions and answers. Math is an important subject and knowledge of mathematics is essential for succeeding in life. 

Taking the time to have fun with math trivia questions and answers helps to reinforce the fundamentals of math while having fun at the same time. 

Thank you for taking the time to join us and have a great time with math trivia questions and answers.

About author

Articles

Alex Marz is a self-help and relationship expert who understands and loves the individual's philosophy and wants nothing more than to repair the broken relationships, spark chemistry, and make you succeed in your life.
Related posts
Questions

13 Reasons Why Don't People Like Me

In today’s interconnected world, social acceptance and forming meaningful connections with…
Read more
Questions

Moving From Calgary to Ottawa

So you think you’re ready for a change, eh? Well, get ready to trade in those cowboy boots for…
Read more
QuestionsAdvices

What Does it Mean Spiritually When You Dream About Money?

Ever dreamt of rolling in dough? Wondering what it means when you dream about money? Uncover the…
Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *